I en tid, hvor verden kalder på unge med engagement og handlekraft, tilbyder Højskolen i Vietnam en unik mulighed for unge danskere på sabbatår. Højskolen, grundlagt af gymnasielærer Peter Frederiksen, har som mål at give de unge mere end blot en oplevelse – de skal tage aktiv del i verden gennem socialt arbejde og fællesskab.
Højskolen i Vietnam bygger på den danske højskoletradition med nærvær, personlig udvikling og refleksion. Men her kombineres det med et 10 ugers ophold, hvor de unge både oplever fællesskabet på højskolen og tager på en rundrejse i Vietnam. I stedet for at besøge mange lande fordyber eleverne sig i én kultur og får tid og ro til at indoptage de mange indtryk. I trygge rammer bliver de udfordret og skubbet ud af deres comfortzone – og langsomt folder de sig ud.
De unge får ikke blot indblik i Vietnams historie, samfund og sprog – de bliver en del af det ved at arbejde frivilligt i lokale projekter. Det kan være alt fra skoleprojekter til bæredygtighedsprojekter, hvor de indsamler plastik eller får jord under neglene og ser konsekvenserne af klimaforandringer på nært hold. Samtidig styrkes de gennem et forløb om personlig udvikling, hvor de finder deres styrker og veje i livet.
”Vi vil give de unge en oplevelse, der flytter dem – ikke kun geografisk, men også personligt. De skal opleve, at verden er større end dem selv, og at de kan gøre en forskel,” siger Peter Frederiksen.
I en tid, hvor demokratiet mange steder er under pres, og hvor individualisme ofte trumfer fællesskab, er det vigtigere end nogensinde at styrke unges evne til at tage ansvar – både for dem selv og for verden omkring dem. Netop dette er kernen i højskolens mission: at skabe unge, der tager samfund og demokrati alvorligt.
Højskolen i Vietnam er et eventyr, men det er også en skoling i at være en aktiv verdensborger. Og i disse år har vi brug for unge, der ikke blot ser verden – men tager del i den.